dilluns, 30 d’abril del 2012

Racionalitzar els horaris

Sovint ens queixem de si la canalla està sola tota la tarda, de si no podem atendre la gent gran, de si no podem estudiar més, ni llegir, ni anar a passejar, ni fer esport...Tot és qüestió d'horaris i d'una reorganització dels mateixos per tal d'aconseguir una major felicitat personal i obtenir una major harmonia en les nostres vides.
A nivell d'ensenyament, ens plantegem el que ja es fa en molts països europeus i també en diferents parts de l'estat espanyol: Implantar la jornada continuada en els centres de secundària. Sempre he considerat que és una mesura molt favorable pels nens i les famílies, però també té uns riscos i unes contradiccions importants:
1. Els horaris escolars podrien ser de 8h a 15h, realitzant dues aturades entre classes. (Em sembla que fins i tot tocaria alguna hora lliure més)
2. L'administració s'estalviaria el manteniment de llum, calefacció i altres despeses de la tarda. A més, l'experiència polonesa ens ha mostrat que allà lloguen algunes classes o espais a entitats o privats que en volen fer ús per la tarda. Per tant, més ingressos pel centre...
3. L'administració s'estalviaria els dinars de molts noies i noies que es veuen traslladats d'altres pobles més petits, ja que l'àpat el podrien fer a casa.
4. Però també pot tenir de negatiu la difícil atenció a les classes de darrera hora, amb la gana, l'esgotament....
5. També hi pot haver una errada de premissa. Així doncs, qui ens assegura que ens nois/noies estaran acompanyats a casa durant tota la tarda mentre fan els seus deures? Potser encara els abandonarem més al jocs, les sortides....i tot allò que els pugui fer més feliços que l'estudi diari? Pot ser, pot passar, tot depèn de cada casa. Caldria preparar, doncs, activitats per les primeres hores de la tarda; però....qui les ha de pagar? 

Sóc conscient que caldria, també, una reordenació dels horaris laborals. Us imagineu que tothom (que pogués) arribés a casa abans de les 18h? Es podria fer una vida més familiar i, segurament, els èxits educatius estarien més a l'alça! A banda, si moltes oficines i treballs acabessin abans, l'estalvi energètic seria molt més gran que a l'actualitat. També ajudaria a poder tancar abans negocis i grans superfícies per afavorir l'estalvi del que parlem.
Tot suposaria 2 o 3 hores menys d'activitat econòmica, però amb més estalvi energètic i guanyant temps pels nostres, famílies i amics. 
Sé que són propostes difícils, però com diuen bons amics, estem en transició...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada