dimecres, 18 d’abril del 2012

Sant Jordi

Benvolguts amics, avui permeteu-me que us parli (tot reeditant l'escrit de fa un any) de la festa de Sant Jordi.

En un país hi trobem molts tipus de festes: religioses, polítiques, laborals, i també culturals. Sant Jordi és la festa cultural per excel·lència, no sols al nostre país, sinó en molts indrets d'Europa. És la festa de la rosa i el llibre, la festa de l'amor i del coneixement. És la festa que ens diu en quin país vivim i com és aquest país. És cert que la Diada Nacional fa referència a un conflicte bèl·lic, però la festa sentida i més volguda pels nostres compatriotes és la que celebrem el proper 23 d'abril.
Un país que es lleva un dia a l'any i omple les seves places de roses i llibres és un país que té uns valors impressionants i que vol transmetre al món  i als més petits la idea de l'amor i la cultura com a principis bàsics seus. És un país que creu en les parelles, en les amistats i que recorda, un cop a l'any, almenys, les seves tradicions i llegendes més estimades. Aquest és el nostre país!
Sant Jordi permet les editorials i els autors presentar novetats any rere any, fet que impulsa d'una manera poderosa la nostra indústria cultural. En aquestes dates, molts pobles s'omplen de presentacions de llibres i novetats editorials, el que ens dóna un caire cultural de primer ordre. També és fantàstic veure les rambles i places plenes de llibres la mateixa Diada.
I per què no? Sant Jordi permet que moltes de les manifestacions folklòriques del nostre país surtin al carrer aquell dia a l'any. Les places de les nostres viles s'omplen de sardanes, gegants, esbarts, castells o recitals dels nostres poetes pretèrits.
La imatge de la parella, amb el llibre i la rosa a la mà, es present en molts carrers catalans durant el 23 d'abril. És una imatge de tendresa, com la de la rosa regalada, però també és imatge de tradició i cultura, com la del llibre.
Amigues i amics, el 23 d'Abril, celebrem Sant Jordi com cal, anant a la plaça, ballant, passejant per les parades i (tot i l'enorme crisi actual) comprem el llibre i la rosa!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada