divendres, 14 de febrer del 2014

Una consulta per decidir el nostre futur

Benvolgudes amigues i amics,

Permeteu-me que aquesta setmana escrigui sobre la consulta a la que el poble català serem cridats el proper mes de novembre. Què en som d'afortunats!!! Us ho dic clarament! Quina és la màxima expressió democràtica d'un poble? Senzillament, el fet de poder votar el seu futur, els seus representants en les institucions democràtiques que el regeixen, i com no, el dret a esdevenir el que el propi poble vulgui.
El President Mas ens convida a la ciutadania a dir la nostra a finals del 2014, una data no casual, que ens recorda quan perdérem les nostres lleis i constitucions en favor d'un estat autoritari, absolutista que pretengué, hi ha pretès en molts moments en les darreres tres centúries esborrar el sentiment, la història i la cultura dels catalans per suplantar-la a la castellana. Qualsevol cultura apresa i estimada ens enriqueix d'una manera enorme, però una cultura imposada, que intenti, cada cop que pot, suplantar la de la població d'una nació adquireix tics invasors, i imperialistes. Quants cops no ha passat això a casa nostra! Si voleu, per defecte de professió, us recordo l'actual llei Wert i les demandes per acabar amb l'exitosa immersió lingüística al nostre país. Cal estar sempre alerta? Això és normal?
Crec que és un dels esdeveniments més importants de la història catalana en els darrers segles, i com no, també, si en volen participar, de l'espanyola. A ells només els queda la part fàcil, autoritzar una consulta totalment democràtica i pacífica que els converteixi en un exemple d'actituds cíviques i democràtiques arreu del món. Així doncs, la pilota és sobre la seva teulada. Els toca donar una lliçó democràtica al món, o esdevenir perversos, autoritaris i limitadors dels drets individuals i dels pobles. Han de triar, i fins ara, tots som conscients de quines són les seves preferències. El govern Rajoy té l'oportunitat de passar a la història com aquell que permeté una consulta democràtica a la nació catalana, fruit d'una demanda sorgida de la societat, del Parlament, i d'un govern escollit per les urnes. Quin gran record en podria tenir tothom! O pot esdevenir tot el contrari. Mantenir-se en la línia sorda i trista i fer un nou ridícul davant d'Europa. Tant costa observar l'entorn? La consulta es realitzarà a Escòcia. El govern britànic l'accepta i la permet, potser conscient que té punts a favor, però segur que el que està realitzant és continuar una tradició democràtica endegada segles enrere. 
Permeteu-me que us animi a totes i a tots a participar-hi. Tant els que creguin que Catalunya ha d'esdevenir un nou estat d'Europa, com els que pensin que ha de seguir unida dins d'una Espanya de diferents estats, o dins d'una Espanya com l'actual. Crec que tots hem de poder dir la nostra. Fem-ho de manera pacífica i emprant la millor eina que tenim els països democràtics, a través de les urnes, després d'unes campanyes netes, en les que totes les opcions puguin dir la seva, amb rigor, sense enganys. 
Llavors, passi el que passi, ens sentirem orgullosos d'una gran passa en la nostra història com a poble. Sigui quin sigui el resultat de les urnes ens podrem mirar uns a altres, i mirar els nostres fills i filles, i complaure'ns d'haver decidit el nostre futur col·lectiu. Hi ha una màxima més gran en la història d'una nació?
Crec que tots hem d'insistir en la voluntat de votar, de defensar un dret individual i col·lectiu i poder triar quin camí podem escollir. Animem-nos, parlem-ne amb tothom i fem entendre al món que Catalunya vol triar el seu futur d'una manera digna, votant i donant veu a totes les opcions de futur.
Ara bé, no podem ser petits anyells. Hi ha llops, per tot arreu. Gent entestada en dinamitar el procés, gent que no accepta la consulta. Assenyalem-los, no són demòcrates. No accepten les urnes. Els fa por consultar al poble sobre el seu futur. Casualment són els mateixos que ataquen constantment la cultura, les tradicions, la història i la llengua catalana, fins i tot des de l'àmbit de l'ensenyament. Crec que a ells també els hem de convèncer de participar en la consulta. Que votin la seva opció! És ben vàlida! Que tothom pugui dir i tothom pugui votar.





                            Fotografia de: premsa.santugat.cat

Amigues i amics, al davant nostre tenim l'oportunitat de donar una lliçó al món i al futur. No la desaprofitem!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada