divendres, 27 d’abril del 2012

Llibre l'Abans de Vila-seca. Paraules durant la presentació


Bona nit a tothom!

Presentem avui un llibre del qual ja fa temps que en gaudiu i en parleu. És la presentació de l’obra completa, d’aquella que heu estat un any aconseguint, fascicle a fascicle, omplint les vostres llars d’il·lusions i de records de tot tipus. Finalment, gaudiu a les vostres mans del llibre de l’Abans sobre Vila-seca.
        Per nosaltres ha estat un temps exquisit dedicat al coneixement de la nostra història més recent (els darrers 150 anys) i a obtenir una finestra per observar la vida social, cultural, política i familiar dels vila-secans i vila-secanes del darrer terç del segle XIX i de tres quartes parts del segle XX.
        La búsqueda d’informació i de fotografies ha estat incessant des del dia que iniciàrem el projecte del llibre....fins el darrer, quan enviàrem les llistes de famílies col·laboradores. Milers de fotografies ens han acompanyat, milers de records públics, i privats; milers d’experiències íntimes reflectides en les cares de les persones retratades. I és que aquesta és una de les finalitats de la fotografia! Retratar no sols la cara, sinó amb ella, la persona en si. El rostre és el reflex de l’ànima, i sens dubte, després d’haver realitzat aquesta tasca d’estudi de fotografies, ho podem subscriure.
Aquesta cerca de documents ens ha permès estar en contacte amb centenars de famílies dels nuclis de Vila-seca, la Pineda i la Plana. De fet, la imatge de veure cadascú de nosaltres passejant pel poble amb bosses i carpetes, ha esdevingut habitual durant el procés de realització del llibre que avui tenen a les seves mans. Entrar a les cases, mostrar-nos i lliurar-nos els seus records més preuats, les seves fotografies, ha estat el gran regal i aportació que moltes famílies han fet a la història del seu poble.
Potser sense adonar-se’n, heu col·laborat en una gran obra d’estudi de la realitat de casa nostra en la darrera centúria i mitja. Les fotografies que restaven, sovint, oblidades als calaixos, ens han permès ampliar el coneixement sobre la vida municipal d’aquests darrers temps.
Així doncs, moments col·lectius importants com inauguracions (de les escoles, Estadi Municipal, mercat), festes religioses (Portada de la Mare de Déu de Fàtima, Congrés Eucarístic o Santa Missió), festes diverses (les curses de cavalls, les carretel·les, les carreres de bicicletes, els pastorets ...) i la vida privada a través dels sagraments (batejos, comunions, casaments) han quedat retratats amb el pas del temps i ara en tenim uns documents de gran valor històric per conèixer el nostre passat.
Esdeveniments públics i privats s’han fos en un volum que esperem, de tot cor, que els hagi agradat i que hagin gaudit de la seva lectura. Perquè molts hi sou retratats, molts hi sou presents en imatge o amb el nom; perquè aquesta era una de les nostres obsessions: aconseguir que bona part de la població d’aquells moments aparegués d’una manera o altra en el llibre. Així doncs, hi trobareu famílies antigues, existents ja al segle XIX, al costat d’aquells que vingueren durant les primeres onades migratòries dels anys cinquanta i finalment, aquells que arribaren als setanta. Tots som i formem la Vila-seca que avui vivim i gaudim. Tots l’hem construïda d’una manera o altra i per això hem volgut obrir la recerca de documents fotogràfics al màxim de gent possible. També hem de dir que per motius de temps, logística i obvietat, no hem pogut visitar la totalitat de famílies existents a casa nostra durant el temps estudiat. Us demanem disculples i alhora us agraïm, d’antuvi, la vostra voluntat en participar del recull de fotografies que avui es cedeix a l’Arxiu Històric Municipal.
Hem parlat de les fotografies, però també resta en  el nostre record les hores que passàrem escoltant les vostres històries, els vostres coneixements i explicacions. Vosaltres, no sols heu participat de la història de Vila-seca, sinó que també ens heu ajudat a escriure-la. Sou tants els que ens heu il·lustrat amb les vostres paraules! Heu estat, realment, tan amables obrint-los les vostres llars, menjadors, cuines, habitacions...
Vila-seca té ara un document històric de gran valor. D’una banda les fotografies i d’altra, la informació escrita, dictada per la gent que ha viscut els fets relatats. A vegades l’historiador ha d’interpretar documents de tot tipus o fiar-se dels escrits del moment, Nosaltres, hem pogut parlar amb la gent que sortia en la gran majoria de les fotografies publicades en el llibre. La història era viva quan parlàvem amb vosaltres, i de la veu ha passat al document que avui teniu a les vostres mans.

Per tot, amigues i amics, teniu el nostre més sincer agraïment.

1 comentari:

  1. Felicitats pel treball.
    Tinc una consulta, Com i quan teniu pensat publicar les fes d'errates?
    Espero la teva resposta, doncs sóc afectada.
    Dolors Molas

    ResponElimina