dilluns, 9 de juliol del 2012

Sobre Rescats de 100 donzelles i fires medievals


Bé, ja s'ha acabat! Magnífic, entranyable, preciós, gran, espectacular..... molts i molts adjectius podem donar al cap de setmana que a Vila-seca hem viscut. La causa és una llegenda, i l'efecte, la unió de més de 200 persones sobre l'escenari i molts més col·laborant en la fira medieval pel carrer. Sens dubte, ha valgut la pena!!!
El Rescat de les 100 donzelles és una llegenda medieval que uneix Vila-seca amb la vila de Bagà, al Berguedà. L'any vinent farà dues dècades de la signatura del conveni de l'agermanament, tot i que els contactes i les primeres trobades s'havien realitzat anteriorment. Sens dubte, l'experiència és molt i molt positiva. Molt vila-secans hem tingut el plaer de visitar la vila medieval del Berguedà, on sempre hem estat acollits amb tracte exquisit. El mateix crec que poden dir els nostres amics, quan han estat rebuts a la Costa Daurada.
La història ens uneix, perquè tota llegenda té una part històrica, i tot fa pensar que el vell camí ramader que anava des de les terres pirinenques fins la mar, hauria estat el camí emprat pel botí que s'havia de lliurar als reis musulmans del sud peninsular. Per tant, passés el que passés, en podríem trobar entorn l'indret on es retrobaren els integrants d'aquest botí (siguin donzelles, cavalls, vaques....) amb els cavallers Galceran i Santcení.
La llegenda és molt bonica, i de fet, entronca amb moltes de la nostra tradició mediterrània, fins i tot, ens recorda la del famós Minotaure, i la mateixa de Sant Jordi, on el drac, o qualsevol bèstia, s'alimentava de donzelles i joves. En aquest cas, les 100 donzelles han de ser lliurades per alliberar el seu senyor.... parlem, doncs, d'un sacrifici més.
Poques vegades es veu tanta i tanta gent passejant per Vila-seca. De fet, em van recordar dates com les de la Música al Carrer, la Diada de Reis, o el Cós de Sant Antoni (quan es feia a la parada del castell). Això és símbol del gaudi col·lectiu, de les ganes de passar-s'ho bé i poder gaudir d'una estona fantàstica amb un gran ambient, un bona festa i perquè no, unes pastetes, o un bon tros de xai.
Cal felicitar els comerciants locals per la iniciativa de la fira medieval. És una gran iniciativa, més si tenim en compte que hi havia força parades de comerç local. Ara bé, no podem afluixar i en un futur, cal que cada cop hi hagi més comerciants de Vila-seca que aprofitin l'esdeveniment, vestits medievals, i ens presentin els seus productes.
I permeteu-me felicitar també totes les entitats municipals que han participat a la festa: Casal de Dones, grup de Teatre la Tramoia, la Coral Nova Unió, l'Esbart Ramon d'Olzina, la Colla de Gegants i Grallers de Vila-seca... . i tants i tants voluntaris que han participat en la representació. La unió fa la força, i la il·lusió col·lectiva per un esdeveniment en garanteix l'èxit. Sota la tutela del Jaume i l'Eli hem aconseguit un nou èxit en la nostra representació. Entre els dos dies, més de 1500 persones revisqueren la llegenda del Rescat i tornaren a casa astorats pel que havien vist.
Hi ha hagut tantes emocions! tants moments bonics! que un dia després, tot i estar esgotats i haver recollit el menjador medieval, les nostres oïdes encara escolten la música medieval, i els nostres ulls encara creuen veure algun falcó volant pel carrer Comte de Sicart.
Crec que podem estar molt i molt contents de com ha anat tot, i ens ha de servir de lliçó, de valorar la importància de treballar plegats en projectes engrescadors. Junts, ho podem fer tot!
Enhorabona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada