dilluns, 16 de juliol del 2012

En busca d'emprenedors

Quins dies! llegim i llegim; escoltem i escoltem, veiem i veiem, i només trobem notícies nefastes, sobretot dins del món econòmic. Són els temps en els que vivim, els temps que ens toca viure i treballar. 
No pot ser que deixem als nostres fills un món pitjor que el que vam rebre. En cap generació ha passat. Fins i tot, després de les funestes guerres del s.XX, les següents generacions retrobaren la pau i el creixement que necessitaren. Estic d'acord que en els darrers anys, hem viscut molt per sobre de la realitat. Hem consumit, gastat, destrossat, cremat, i ara, toca pagar el beure. I com el pagarem!?
Si us dic la veritat, creia que un govern del PP podia ordenar econòmicament l'estat espanyol del desordre que en ZP&company havien deixat. Sempre havíem pensat que la dreta espanyola sabia gestionar millor l'economia en temps de crisi per tal que després vingués l'esquerra i s'ho gastés (tal i com ha passat en els darrers temps). Però ara, aquest govern no sap ni per on va. I el pitjor! ho sap perquè els ho dicten des d'Europa i aquí, callen la meitat de les notícies que tenen. Per què no diuen tota la veritat? Per què no surt en Rajoy i ens diu quina és la realitat de la situació i les sortides que hi ha? 
No ho fa en Mas? Crec que podem pensar el que volguem, però el govern de la Generalitat, i el seu president, al capdavant, han sortit més d'un cop a la palestra a explicar a tots els mitjans quina és la nostra situació. Aquest és un fet, President Mas, que l'honora. D'altres encara s'amaguen o ja estan de senadors a Madrid.
El que més em preocupa de tot és que només sentim parlar d'ajustaments (retallades), debatim sobre el personal públic i si cal retallar càrrecs, però ningú parla de creixement, de crear empresa i riquesa per sortir-nos-en. Tinc esperança que la nova assignatura sobre Emprenedoria, que impartirem el proper curs als centres educatius serveixi en aquesta línia. Cal buscar nous emprenedors, gent que es vulgui comprometre amb el país aixecant cada matí la persiana del seu negoci i contracte dos, tres, cinc o deu treballadors. Això és el que ens farà sortir de la crisi! Estic d'acord que cal ajustar els pressupostos de les administracions, però cal crear empreses, que són les que contracten treballadors, que paguen els seus impostos i gasten per crear més producció.
L'amic colomí Toni Rius em recorda que no hem de créixer, especialment de manera desmesurada. Cal repartir el que tenim, crear un nou ordre d'intercanvi. _Hi estic totalment d'acord, i el teu model, bé el vostre, bé, el nostre, serveix per bona part del nostre país, però dubto de la seva eficàcia a les grans ciutats. Aquí cal buscar-ne de nous. Em fa patir quan veig que tenim a Catalunya uns 600.000 aturats.
Si dividim aquesta quantitat per 10 treballadors que pot tenir una mitjana d'empreses, ens dóna l'esfereïdora quantitat d'empreses que hem de crear per acabar amb aquest fenomen a casa nostra. Fa molts dies que em ronda pel cap, i cada cop ho trobo més difícil. Podem trobar 60.000 empreses que es vulguin crear, o invertir al nostre país per donar treball aquests aturats? Creieu-me, fa dies que això em provoca angoixa. No sé, però és un pensament molt personal.
Aquest, per mi, és el veritable problema del moment! Quants cops no he pensat que qui ara té feina la mantindrà i qui no en tingui, és difícil que en trobi! Per què? No pot ser que el nostre país caigui en aquest error! 
Només hi ha unes poques solucions:
1. Reactivem el crèdit a les empreses, especialment a les mitjanes i petites, les nostres, les que poden crear riquesa i treball.
2. Formem els nostres joves i persones a l'atur de cara a ser útils en aquestes noves empreses.
3. Ajudem aquestes empreses econòmicament, baixant-los els impostos, donant-les-hi facilitats de pagament. Recordo la proposta del grup de CiU al congrés on es demanava que només el pagués l'IVA de les factures pagades.
4. Donem assessorament als autònoms per engegar la seva aventura econòmica i no els convertim en les bosses de sang de les que s'alimenten les sangoneres de l'administració i de l'estat.
5. Busquem noves destinacions als nostres productes i impulsem el comerç cap a l'exterior, a nous mercats.

Aquest ha de ser el gran objectiu dels governs: ajudar a crear empresa per crear feina! 

Ara per ara, la situació és nefasta. No sols s'ajuda, sinó que es posen traves i traves a aquestes empreses. Amb el nou IVA, molts autònoms i petits comerços tancaran les portes. Més gent a les llistes de l'atur. La roda, cada cop més lenta!

2 comentaris:

  1. Hola David,
    és una reflexió interessant i que està molt d'actualitat amb el que està passant. Podem fer moltes coses però, al meu entendre, si no anem cap a un nou model econòmic a la llarga no ens en sortirem. Ara, a curt termini, ho necessitem tot, primer de tot canviar el model individualment i posar-hi imaginació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord, Toni. El futur està tot per fer. Ara bé, no oblidem la motxil·la que portem a l'esquena. Res tornarà a ser com era, i tampoc, crec, que ens convingui.

      Elimina