dimarts, 19 de juny del 2012

La revetlla de Sant Joan

Ja arriba Sant Joan! Com ho sé? Doncs pels petards que no paren de petar, per la calor, pel final del curs.... i pels preparatoris de la revetlla.
La revetlla de Sant Joan és la gran festa que inicia les activitats d'estiu i les festes majors de l'estació càlida, no sols a casa nostra, sinó també, a tot el món mediterrani. Són dates per sortir, ballar, cantar, beure i veure i gaudir del millor tresor que tenim: els amics. Cal anar amb moderació, però amb aquell punt que ens permet controlar la rauxa i el desenfrè. Cal anar en compte amb els petards, que encisen grans i petits pel color i el so, però malauradament, cada any, provoquen diversos ensurts.
La Revetlla de Sant Joan és especial: els fanalets, la música, la nit més curta de l'any, el bany a la platja... tot això es barreja en una nit màgica, on els petits s'estrenen amb els primers petards, ni que no petin i siguin dels que es llencen al terra. De fet, és una nit en la que s'estrenen moltes coses, entre d'altres, els primers nous vestits de bany (tant masculins com femenins).
També permeteu-me un record per un Sant joan excepcional que visquérem a Ciutadella, a Menorca. Quines festes i quins cavalls! Tota la vila al carrer, enmig d'una festa contínua de 3 o 4 dies entre jotes, fogueres, corregudes i pomada.
És la nit que obre les grans festes d'estiu, presents a tot el territori del país, però, potser, amb més intensitat als pobles i viles costaners. És el moment que s'inicien les cantades d'havaneres, des de la Costa Brava, fins al Delta de l'Ebre.
També observem que al rom cremat, li han sortit competidors amb begudes tant interessants com els mojitos, caipirinhas, i qualsevol beguda portada de més enllà de l'Atlàntic. Totes ens refresquen i aporten la punta de gràcia a la festa (sempre amb molta moderació)
La nit de Sant Joan és la nit de les fogueres. Provinent de la muntanya màgica del Canigó, la flama s'estén per tots els Països Catalans. Parelles i grups van a buscar el foc màgic de l'estiu i s'encenen les fogueres per molts municipis. Allà hi cremem tot allò que ens destorba, tot allò que forma part d'un passat, potser incòmode, o potser superat per noves experiències.
Amigues i amics, gaudiu de l'estiu, amb moderació, sortiu, ompliu les places amb els amics i familiars i demostrem al món que al nostre país, ni la calor ni la crisi ens atura en la gresca! Després, al setembre, tornem a treballar, especialment els estudiants, caldrà remprendre l'activitat docent i preparar un nou curs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada