dimarts, 26 de juny del 2012

Què volen aquesta gent! El català, la nostra llengua


Bé, avui, veiem un nou episodi de les ànsies de recentralització espanyola i d'uniformització de llengües i cultures de l'estat espanyol segons els patrons de Castella. Altre cop un intent d'acabar amb la llengua catalana a l'escola, de treure-li uns privilegis, gràcies als quals es manté més viva. 

Mireu, la llengua catalana és la llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya. Ho ha estat durant molts anys, tot i les dificultats inicials. Ara bé, no conec tota la realitat del país, i a vegades, sospito que en segons quines àrees properes a la capital, no acaba de ser ben bé com afirmo, però, deixeu-me que visqui en la meva ignorància i felicitat.
El debat a l'escola és pràcticament inexistent. No se'n parla perquè qualsevol persona amb dos dits de front se n'adona que un alumne que estudiï al nostre país, acaba l'ESO parlant, escrivint i entenent el català, el castellà, l'anglès (un altre dia en parlarem) i, si s'escull, una segona llengua estrangera. Aquesta és la realitat, senyors i senyores del Tribunal Suprem! I això és el que els molesta! Tenim més cultura que ells perquè de base ja parlem i coneixem una altra llengua. Renunciar-hi seria d'ignorants, i per aquí no hi passarem!
Si hi ha una prova que ens serveix per comparar-nos amb els alumnes de la resta de l'estat, és la Selectivitat. Allà els resultats són idèntics! Els nostres alumnes treuen notes, almenys, similars, a la resta dels seus homòlegs espanyols en la prova de llengua castellana! De què parlem?
L'experiència docent m'ha portat a treballar en un petit institut de la Baixa Segarra. Quan hi vaig arribar fa vora 7 cursos em va cridar l'atenció que tots els immigrants de l'escola parlaven català. I a més, quan acabaven, també llegien, parlaven i comprenien el castellà. (Certament amb  més dificultat perquè portaven menys temps vivint a casa nostra). Què més volem! Donem tres llengües als nostres alumnes immigrants i els formem pel món actual! Qui pot negar aquest fet!
La mateixa experiència em portà a un seminari a Madrid, com a coordinador de projectes Comenius del meu centre. Allà veiérem que la delegació catalana era la més nombrosa de l'estat. Per tant, no parlem de català o castellà, sinó de l'anglès, i del francès o alemany. No oblidem que la nació europeista de l'estat espanyol és Catalunya. Nosaltres sempre hem mirat cap al continent, d'altres, no sé cap a on.
La realitat és la que és. A partir de primer de primària, quan l'escola és plenament obligatòria, els alumnes estudien llengua catalana, castellana i anglesa. Aquesta és la realitat, no es pot oblidar i així seguirà sent. 
Què ens faran si no acatem? Ens posaran a la presó a tots els mestres i professors? Els portaran de la resta d'Espanya? Com sempre, amb el nostre seny, anem treballant, fem com si res, ensenyem, creem futur pels nostres fills i que diguin el que vulguin!
Què volen aquesta gent? Separar els alumnes per llengües, com al País Valencià? Jo això no ho vull al meu país. Vull que els meus alumnes, els nostres fills, estudiïn tots junts, sense diferència de llengua o política dels seus pares. Vull que els catalans i catalanes joves creixin amb el coneixement de 3 o 4 llengües alhora com fins ara! 
Amigues i amics, els resultats ens avalen! No afluixem, parlem d'un dels puntals del nostre país. I preparem-nos per una tardor calenta, tant, que semblarà un juliol de sis o set mesos!

Ànims i endavant!



dimarts, 19 de juny del 2012

La revetlla de Sant Joan

Ja arriba Sant Joan! Com ho sé? Doncs pels petards que no paren de petar, per la calor, pel final del curs.... i pels preparatoris de la revetlla.
La revetlla de Sant Joan és la gran festa que inicia les activitats d'estiu i les festes majors de l'estació càlida, no sols a casa nostra, sinó també, a tot el món mediterrani. Són dates per sortir, ballar, cantar, beure i veure i gaudir del millor tresor que tenim: els amics. Cal anar amb moderació, però amb aquell punt que ens permet controlar la rauxa i el desenfrè. Cal anar en compte amb els petards, que encisen grans i petits pel color i el so, però malauradament, cada any, provoquen diversos ensurts.
La Revetlla de Sant Joan és especial: els fanalets, la música, la nit més curta de l'any, el bany a la platja... tot això es barreja en una nit màgica, on els petits s'estrenen amb els primers petards, ni que no petin i siguin dels que es llencen al terra. De fet, és una nit en la que s'estrenen moltes coses, entre d'altres, els primers nous vestits de bany (tant masculins com femenins).
També permeteu-me un record per un Sant joan excepcional que visquérem a Ciutadella, a Menorca. Quines festes i quins cavalls! Tota la vila al carrer, enmig d'una festa contínua de 3 o 4 dies entre jotes, fogueres, corregudes i pomada.
És la nit que obre les grans festes d'estiu, presents a tot el territori del país, però, potser, amb més intensitat als pobles i viles costaners. És el moment que s'inicien les cantades d'havaneres, des de la Costa Brava, fins al Delta de l'Ebre.
També observem que al rom cremat, li han sortit competidors amb begudes tant interessants com els mojitos, caipirinhas, i qualsevol beguda portada de més enllà de l'Atlàntic. Totes ens refresquen i aporten la punta de gràcia a la festa (sempre amb molta moderació)
La nit de Sant Joan és la nit de les fogueres. Provinent de la muntanya màgica del Canigó, la flama s'estén per tots els Països Catalans. Parelles i grups van a buscar el foc màgic de l'estiu i s'encenen les fogueres per molts municipis. Allà hi cremem tot allò que ens destorba, tot allò que forma part d'un passat, potser incòmode, o potser superat per noves experiències.
Amigues i amics, gaudiu de l'estiu, amb moderació, sortiu, ompliu les places amb els amics i familiars i demostrem al món que al nostre país, ni la calor ni la crisi ens atura en la gresca! Després, al setembre, tornem a treballar, especialment els estudiants, caldrà remprendre l'activitat docent i preparar un nou curs.

dilluns, 11 de juny del 2012

Moltes felicitats, fill!

Bon dia Fill!
Tu no te'n recordes, però avui fa quatre any que vas venir al món, i uns dies després, a casa. Tot ha canviat molt des de llavors, començant per la feina dels pares. En aquells moments, encara teníem la llibreria i recordo les estones que passaves al petit parc del despatx del negoci. Tu no te'n recordes, però erets l'atracció de tots, venedors i clients. 
Realment vas arribar en uns moments difícils pels pares, a causa de l'inici de la crisi econòmica i de diversos problemes, però gràcies a tu, tot ha quedat petit, res ens va fer aturar ni replantejar-nos les coses. Vam tenir la sort de tenir un nen sa, sense problemes de salut (recorda que molts nens neixen amb molts problemes, però se'n surten!) i prou graciós per fer-nos estar sempre contents.
Aquell dia, ta mare em va demanar que no pugés a treballar, perquè sentia quelcom dins seu de diferent. Però, com sempre, no li vaig fer cas, i a les 9h ja era a Santa Coloma. Una hora més tard, rebia la trucada dient-me que ja estaves en camí, que volies sortir de la bossa on estaves a la panxa de la mare. Crec que mai he trigat tant poc en arribar a Tarragona des d'aquí, perquè, gairebé, vam entrar junts per la porta de l'hospital, ella des de Vila-seca (10KM) i jo des de Santa Coloma (65km). És d'agrair que tot fos molt ràpid i tinguessis pressa per veure la llum del sol (o elèctrica més ben dit).
Com si fos avui que et posàvem a la primera cadireta del cotxe. També és bo de recordar les primeres nits, els primers crits.... tota passa i tots són bon records.
Amb el temps, has anat coneixent la família i els amics. Ets com la joguina de tots, i ara, que ja has començat a l'escola dels grans, te n'adones del pas del temps. Ja tens prou criteri temporal com per distingir entre l'escola dels petits i la dels grans. De fet, algun dia, m'agradaria que arribessis a l'escola dels més grans, dels nens del papa. El temps ho dirà.
Sé que no és fàcil ser fill, però has d'entendre que tampoc és fàcil ser pare. És una nova situació. Per desgràcia, quan naixeu, no porteu cap manual d'ús, com la tele o l'ordinador. A poc a poc, tu i nosaltres, ens hem de fer els uns als altres, fins arribar a conèixer-nos i a conviure sota el mateix sostre.
Ara, et toca jugar, córrer, passar-t'ho bé. Però has de començar a aprendre a l'escola. Aquest any ja saps escriure el teu nom i el dels teus companys. També saps fer les primeres sumes i restes. A poc a poc, sense pressa.... però sense pausa. Pensa que el teu futur dependrà, entre altres coses, dels teus estudis.
Bé, fill, aquestes paraules només són per agrair-te la teva existència, que estiguis amb nosaltres a casa i per dir-te que, per molt que pugui semblar, els pares sempre pensem en tu!
Un petó ( i no t'escapis que avui m'he afaitat!!!!)




dilluns, 4 de juny del 2012

PACTE FISCAL

Que estem en un moment molt important de la història del nostre país no s'amaga a ningú. De fet, llegint la premsa, mirant les notícies, o seguint les piulades, podem estar al dia de tot el que passa.
En aquesta cruïlla, el poble de Catalunya té ara un moment esplèndid per millorar les seves condicions i replantejar les relacions amb l'Estat Espanyol. Ara, amb el president Mas al davant, és el moment de reclamar el nou Pacte Fiscal, (dins o fora de la LOFCA, ja que el mateix País Basc o Navarra hi són dins amb un règim o tractament especial). Ara és el moment de reclamar els 45 cèntims per euro que marxen i no tornen mai al poble català. 
De fet, hem d'anar en compte, a poc a poc, però amb bon peu i sense pausa. Cal crear la hisenda catalana pròpia. Cal que els impostos pagats per cada català restin a Catalunya, que contribueixin al país, i pactar la nova quota per pagar a Madrid. Solidaritat i justícia sí, expoli no. Aquest ha de ser el nou lema. Un nou pacte per un país que necessita tirar endavant amb grans projectes i situar-se al món.
Però primer de tot, cal tenir una majoria important dins del Parlament. A priori, sembla relativament fàcil un acostament de posicions de CiU, ERC, ICV i Solidaritat. Ens queda, però la incògnita de què faran els dos partits "sucursals" d'Espanya. El què farà el PP és evident. Ara caldrà veure què farà el PSC. Trencarà la disciplina del PSOE? Es pot servir dos senyors a la vegada? Ho veurem en els propers mesos. Però crec que si al parlament es vota de manera personal i no per disciplina de partit, la gran majoria la tenim assegurada, fins i tot amb la branca catalanista del PSC.
De totes les maneres, hem de ser cautes. Tots sabem que la disciplina de partit és enorme i perillosa, sigui per la banda que sigui. Molts catalans creiem, de cor, en el pacte CiU-ERC. Però a nivell personal, sempre em pregunto: estaran els republicans d'acord a mantenir, ara per ara reajustos pressupostaris (retallades) a canvi de formar un govern nacionalista? O és més fàcil la fotre canya al mono, criticant aquestes mesures impopulars? Després de gaudir durant el Tripartit, amb pressupostos enormes i inacabables (que pagarem durant anys i anys) ara és el moment de la seriositat, d'estrényer-se el cinturó...
Després caldrà sotmetre-ho al poble. Fer un referèndum en el que el poble català decideixi i avali el nou status econòmic de Catalunya. Aquest plebiscit ha de tenir una gran participació i l'èxit del sí ha de ser abrumador. D'aquesta manera, ningú, cap tribunal, s'ha de veure legitimat a rebutjar la proposta de tot un poble.
Amb el nou pacte fiscal s'acaben la majoria de retallades. Tinguem-ho clar, però també hem de pensar en una economia racional pel país. No podem tornar a llençar milers i milers d'euros en projectes inútils o d'aparença. És el moment de tornar a mostrar el seny català, el seny que ha fet de la nostra nació una de les capdavanteres d'Europa. Valors com el treball, l'estalvi i la bona gestió, han de ser els que marquin el compàs de la política catalana. Amb això ha de quedar clar que el pacte fiscal és l'eina, no la fi. 
Amigues i amics, vivim uns moments històrics, poden canviar moltes coses i cal estar a l'alçada. Crec que cal estar atents al moment. Cal que els nostres polítics tinguin determinació, sense por, però, també, sense bogeria. Cal mesurar les passes, no fer cap pas en fals. Llavors, el poble, donarà suport a la proposta del Parlament i serem imparables.